FELSEFE YAPMA
Bir insan ne zaman insan olur. İnsan denen hayvan insanlığının bilincine nasıl varır? “Ben insanım” demek tek başına insan olmaya yeter mi? Elbette biyolojik olarak diğer hayvanlardan farklıyız fakat bu farklılık tek başına “insan” olmanın daha soyut kısmını doldurabilir mi? Hegel'e göre insanı insan yapan, insanoluşturucu(kendi dilinde söylersek anthropogène) unsurlar; içine doğulan koşulları olumsuzlama, mücadele etme, çalışma, yaratma, dönüşüme uğratma ve keşfetmektir. Bu maddeleri biraz açalım:
İçine doğulan koşulları olumsuzlama: İnsanlar öyle ya da böyle bir aileye, bir topluma, belirlenmiş koşullara doğarlar. İlk arkadaşları, gittikleri okullar, ileriki hayatına dair kararlar hep kendisine dış etkenlerce belirlenir: ebeveyn, maddi koşullar, imkanlar ve imkansızlıklar. Birey bu etkenlere göre değişir, dönüşür. Fakat birey kendi bilincine vardıktan sonra bu koşulları ve kendisine biçilen rolü istemediğine karar verip kendi istediğini yapmak için koşulları zorlayıp değiştirerek kendi değişimi, dönüşümü üzerine irade koyduğunda bu koşulları olumsuzlamış olur.
Mücadele, çalışma, yaratma, dönüşüme uğratma, keşfetme: bkz. Diyalektik. (kitaplar yetmez bunları anlatmaya, bir dahaki sefere...)
“İnsanın hakiki varlığı eylemidir” - Hegel.
"Düşünüyorum öyleyse varım" - Descartes
"Düşün düşün boktur işin" - Bir Türk deyimi
"...ama ne düşünüyorsun?" - Ben
14 Mayıs 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder